IN ACEST GHID VA VOM PREZENTA PRINCIPALELE DATINI SI OBICEIURI DE NUNTA PE CARE NOI LE-AM INTALNIT IN CADRUL EVENIMENTELOR LA CARE AM PARTICIPAT PANA ACUM.

MENTIONAM CA ACESTEA REPREZINTA DOAR O PARTE(CELE UZUALE, DESFASURATE DE REGULA PE PARCURSUL INTREGII ZILE A EVENIMENTULUI) DIN MULTITUDINEA DE OBICEIURI INTALNITE DE NOI SI PROVIN DIN ZONA OLTENIEI, MUNTENIEI  SAU A ALTOR  ZONE APROPIATE DE ACESTEA IN CARE NOI AM CANTAT.

INCEPUTUL ACESTOR OBICEIURI CONSTA IN IMPODOBITUL BRADULUI DE NUNTA CARE SE FACE LA CASA MIRESEI IN PREZIUA EVENIMENTULUI(JOIA NUNTII) SAU IN DIMINEATA NUNTII. MIREASA PRIMESTE BRADUL ADUS DE UNUL DIN CAVALERII MIRELUI LA EA ACASA URMAND A-L IMPODOBI IMPREUNA CU CAVALERII SI DOMNISOARELE INVITATI LA EVENIMENT. CU ACEASTA OCAZIA SE ORGANIZEAZA O PETRECERE(FEDELES) LA CARE VIN NASII, SOCRII, SI MULTI ALTI INVITATI AI MIRILOR, IN SPECIAL TINERI. LAUTARII VOR CANTA CANTECE DE PETRECERE, IAR IN MOMENTUL IMPODOBIRII BRADULUI VOR INTERPRETA MAI MULTE CANTECE TRADITIONALE ALE MIRESEI. PETRECEREA CONTINUA CU STROPITUL CU VIN AL BRADULUI DE CATRE MIREASA SI APOI CU HORA BRADULUI IN CARE SE VOR PRINDE TOTI INVITATII.

IN UNELE CAZURI IN ZIUA NUNTII MIREASA IMPODOBESTE BRADUL, SAU MERGE  LA UDAT(JOCUL VEDREI), DUPA CAZ CU BRADUL, LAUTARII SI UN ALAI DE TINERI IN JURUL SAU LA UNA DIN FANTANILE(IZVOARE) DIN APROPIEREA CASEI SALE, UNDE VA UMPLE VADRA DE TREI ORI CU APA SI VA STROPI CU BUSUIOC IN JURUL SAU, PENTRU BUNASTARE SI NOROC. IN TOT ACEST TIMP LAUTARII VOR CANTA CANTECE DE JOC SI VOIE BUNA URMATE DE HORA VEDREI IN CARE SE PRINDE INTREG ALAIUL. MIREASA SI INTREG ALAIUL SE  VA INTOARCE ACASA UNDE VARSA APA DIN VADRA LA UN POM SI ARUNCA STERGARUL  DE LA VADRA PE CASA, URMAND SA ASTEPTE APOI MIRELE, NASII SI ALAIUL PENTRU A I SE PUNE VOALUL.

IDEAL AR FI SA RESPECTATI TRADITIILE ROMANESTI (SI NU CELE IMPRUMUTATE DE PE ALTE MELEAGURI UNDE MIRELE SI RESTUL NUNTASILOR ISI ASTEAPTA MIREASA DIRECT IN BISERICA, IAR ACEASTA VINE DOAR INSOTITA DE TATAL SAU), AR TREBUI CA ALAIUL DE NUNTA SA FIE PORNIT DE CATRE CAVALERII DE ONOARE AI MIRELUI.

ACESTIA IAU CU EI LAUTARII SI SE DUC LA MIRE ACASA UNDE SE VOR OCUPA DE BARBIERITUL MIRELUI, SEMN AL TRANSFORMARII FLACAULUI IN BARBAT. DUPA CE A FOST BARBIERIT, MIRELE SI PARINTII ACESTUIA, IMPREUNA CU CAVALERII DE ONOARE, URMATI DE LAUTARI PORNESC CU ALAIUL SPRE CASA NASILOR.

AICI, MIRELE (CARE ESTE RESPONSABIL DE CUMPARAREA BUCHETELOR PENTRU NASA SI PENTRU MIREASA SA) II DARUIESTE NASEI BUCHETUL SI II PRINDE NASULUI PAPIONUL LA GAT. MAI EXISTA OBICEIUL CA MIRELE SA LE ADUCA NASILOR CATEVA CADOURI `DE IMBRACAT`, CONFORM TRADITIEI (PE VREMURI SE FACEAU CADOU CAMASI SI FUSTE POPULARE BRODATE MANUAL). NASUL MARE II CINSTESTE PE CEI DIN ALAI CU `VIN SI BUCATE ALESE` (PISCOTURI SI SAMPANIE MAI NOU), APOI IMPREUNA CU NASA IAU LUMANARILE DE NUNTA, PARURA(CUNUNA SAU CORONITA) SI VOALUL MIRESEI (PE CARE AU DATORIA SA LE CUMPERE) SI PORNESC IN FRUNTEA ALAIULUI SPRE CASA MIRESEI.

AICI ARE LOC GATITUL MIRESEI DE CATRE NASA SI DOMNISOARELE DE ONOARE, SI PRINSUL PARURII(CORONITEI) SI AL VOALULUI DE CATRE NASA. LAUTARII INTERPRETEAZA IN TOT ACEST TIMP CANTECUL MIRESEI SI ALTE CANTECE PENTRU PARINTII, FRATII SAU SURORILE MIRESEI CARE SE AFLA LANGA ACEASTA. GATITA FIIND, MIREASA IESE DIN CASA SI SE INTALNESTE CU MIRELE CARE II DARUIESTE BUCHETUL DE MIREASA. IN SEMN DE APRECIERE, MIREASA LE PRINDE COCARDELE(FLORILE) NASULUI, NASEI SI MIRELUI (EXACT IN ACEASTA ORDINE). APOI DOMNISOARELE DE ONOARE CONTINUA CU IMPARTITUL COCARDELOR CATRE SOCRII MARI SI MICI, CATRE RUDE SI CATRE CEILALTI NUNTASI.

PAGINA 1PAGINA 2PAGINA 3

 

Adauga comentariu


Codul de securitate
Actualizeaza