NUNTASII PREZENTI IN ALAI INCING APOI HORA MIRESEI IN BATATURA CASEI ACESTEIA(SAU IN APROPIEREA LOCUINTEI), IN TIMP CE NASA ARE DATORIA SA RUPA TURTA MIRESEI SI SA O IMPARTA CELOR PREZENTI. TOT ALAIUL, URMAT DE LAUTARI, PORNESTE IN CELE DIN URMA CATRE BISERICA.

MERSUL IN ALAI, CA SI INTRAREA IN BISERICA TREBUIE SA RESPECTE URMATOARELE REGULI:

- IN DESCHIDEREA ALAIULUI TREBUIE SA FIE O DOMNISOARA DE ONOARE SI UN CAVALER DE ONOARE CARE SA DUCA LUMANARILE CELOR DOI MIRIIN SPATELE LOR SE AFLA NASUL SI MIREASA, APOI MIRELE SI NASA. IMEDIAT IN URMA LOR VIN SOCRII MARI, APOI CEI MICI.

ATAT IN COLOANA, CAT SI IN BISERICA, MIREASA STA INTOTDEAUNA LA STANGA MIRELUI SAU A NASULUI, IAR TOATE FEMEILE DIN ALAI STAU DE ASEMENEA IN STANGA BARBATILOR PE CARE II INSOTESC.

MARE ATENTIE TREBUIE AVUTA CA LUMANARILE SA NU STEA IN ACEEASI MASINA, DACA DRUMUL PANA LA BISERICA SE FACE CU MASINILE. PANA DUPA REALIZAREA CUNUNIEI, MIREASA STA CU NASUL SI CU LUMANAREA SA, IAR MIRELE CU NASA SI CU CEA DE-A DOUA LUMANARE. LA PLECAREA DIN BISERICA, INSA, MIRII VOR FI IMPREUNA SI LA FEL VOR FI SI LUMANARILE ACESTORA.

IN TIMPUL CUNUNIEI RELIGIOASE, PREOTII SLUJESC INTAI `LOGODNA` CELOR DOI MIRI, INTRUCAT DE CELE MAI MULTE ORI MIRII NU FAC SLUJBA DE LOGODIRE INAINTEA CELEI DE CUNUNIE. IN TIMPUL ACESTEI SLUJBE, EI `LOGODESC` PE CEI DOI MIRI, SI DE REGULA ASEAZA VERIGHETELE PE DEGETELE INELARE ALE MAINII DREPTE. DE ABIA DUPA LOGODNA ARE LOC SLUJBA DE CUNUNARE A CELOR DOI MIRI, IN TIMPUL CAREIA PREOTII INVERSEAZA VERIGHETELE INTRE MIRI, SI APOI LE ASEAZA PE DEGETELE INELARE DE LA MANA STANGA, UNDE VOR RAMANE PENTRU TOT RESTUL VIETII. IN TIMPUL SLUJBEI DE CUNUNIE, PREOTII II IAU PE MIRI SI NASI (CATEODATA SI PE PURTATORII LUMANARILOR) LA DANSUL LUI ISAIA IN JURUL MESEI, UNDE MIRELE SI MIREASA INCEARCA SA SE CALCE PE PICIOR RECIPROC. LA SFARSITUL SLUJBEI MIRII SE SARUTA, SUNT FELICITATI DE CATRE RUDE SI NUNTASI, SE IMPART BOMBOANE SAU MARTURII. LA IESIREA DIN BISERICA, NUNTASII FAC UN POD DE FLORI SI ARUNCA CU GRAU SI OREZ PENTRU BUNASTAREA SI FERICIREA MIRILOR, CANTAND CU TOTII IN COR “ MULTI ANI TRAIASCA”. DACA PANA IN MOMENTUL IESIRII DIN BISERICA, MIREASA TREBUIA PAZITA PENTRU A NU ZARI ALTE MIRESE (SUPERSTITIA SPUNE CA AR ADUCE GHINION PRIVIREA ALTOR MIRESE), ODATA CUNUNATA SI INTRATA IN RANDUL FEMEILOR, ACEASTA POATE VEDEA ORICE ALTA MIREASA, CUNUNATA SAU NU. ESTE RANDUL ALTOR MIRESE NECUNUNATE SA-SI FEREASCA PRIVIREA! APOI, TOT ALAIUL SE INDREAPTA SPRE LOCATIA UNDE VA AVEA LOC PETRECEREA. DESI TRADITIA SPUNE CA LA NUNTA SE PETRECE 3 ZILE SI 3 NOPTI, POATE DOAR IN ANUMITE ZONE RURALE SE MAI RESPECTA ACEST OBICEI. LA ORAS, PETRECEREA TINE INSA APROAPE TOATA NOAPTEA, SI ARE SI ACEASTA ANUMITE OBICEIURI DE RESPECTAT. IN LOCUL UNDE VA AVEA LOC PETRECEREA, INTRAREA SE FACE EXACT IN ORDINEA IESIRII DIN BISERICA, ADICA: DOMNISOARA SI CAVALERUL DE ONOARE CARE POARTA LUMANARILE INTRA PRIMII, CU LUMANARILE APRINSE. URMEAZA MIRII, APOI NASII, SOCRII MARI, SOCRII MICI. ODATA INTRATI IN LOCAL, DUPA SERVIREA ANTREURILOR PE MUZICA DE `CAFÉ-CONCERT`, MIRII FAC DESCHIDEREA SERII CU DANSUL MIRILOR(VALSUL MIRESEI). IMEDIAT DUPA ACEEA, NASII URMATI DE RESTUL NUNTASILOR POT DANSA SI EI. URMEAZA PROGRAMUL MUZICAL ARTISTIC SUSTINUT DE FORMATIVE IN CARE SE PUNCTEAZA MOMENTELE IMPORTANTE IN FUNCTIE DE ATMOSFERA EVENIMENTULUI CU MUZICA DE ASCULTARE , PETRECERE, JOC SI VOIE BUNA, DANS SI MUZICA USOARA, CABARET, KARAOKE, MUZICA DISCO SAU ALTE GENURI IN FUNCTIE DE DESFASURAREA ANTRENULUI. UNUL DINTRE OBICEIURILE DE NUNTA CELE MAI CUNOSCUTE ESTE FURTUL MIRESEI. FURTUL MIRESEI ESTE UN MOMENT PLIN DE UMOR, FINALIZANDU-SE CU RASCUMPARAREA MIRESEI DE CATRE NAS SAU MIRE SI CU REGASIREA ROMANTICA A PROASPETILOR INSURATEI. IN ZILELE NOASTRE, NUNTASII AU INCEPUT SA IMPROVIZEZE SI ALTE FURTURI (AL MIRELUI, AL NASEI, AL SOCRILOR, ETC) PENTRU A AVEA OCAZIA SA CEARA CA RASCUMPARARE EXECUTAREA DE DIVERSE SARCINI UMORISTICE (STRIPTEASE, INTERPRETAREA UNEI MELODII, ROSTITUL UNEI DECLARATII, ETC).

PAGINA 1PAGINA 2PAGINA 3