DUPA CE AU SERVIT PESTELE, SARMALELELE SI FRIPTURILE NUNTASII CONTINUA DANSUL SI PETRECEREA PANA SPRE DIMINEATA, CAND ESTE TAIAT SI SERVIT TORTUL DE NUNTA SI CAND MIRII SUNT DIN NOU FELICITATI DE CATRE TOTI NUNTASII. IMEDIAT DUPA SERVIREA TORTULUI, NASA SE OCUPA DE SCOSUL VOALULUI MIRESEI.

SCOATEREA VOALULUI SI INLOCUIREA ACESTUIA CU O ESARFA ROSIE(DE REGULA PE RITMUL CANTECULUI POPULAR `IA-TI MIREASA ZIUA BUNA`) SEMNALEAZA TRANFORMAREA TINEREI FETE IN FEMEIE MARITATA. MIREASA VA PRINDE VOALUL SCOS DIN PARUL EI IN PARUL ALTEI TINERE NEMARITATE.

APOI FEMEILE TOATE SE PRIND IN HORA ALATURI DE MIREASA, PENTRU A O CELEBRA PE ACEASTA. URMEAZA UN MOMENT MULT ASTEPTAT DE CATRE CEI NECASATORITI, ANUME ARUNCAREA BUCHETULUI DE CATRE MIREASA SI ARUNCAREA JARTELEI DE CATRE MIRE. MIREASA ARUNCA BUCHETUL SPRE MULTIMEA DE FETE NEMARITATE, IAR CONFORM TRADITIEI CEA CARE VA PRINDE BUCHETUL VA FI URMATOAREA LA MARITIS. LA FEL SE INTAMPLA SI IN CAZUL ARUNCARII JARTELEI DE CATRE MIRE. MULTE CUPLURI MODERNE SI FARA PREJUDECATI AU TRANSFORMAT ACESTE MOMENTE IN SCENE PLINE DE AMUZAMENT PENTRU TOTI CEI PREZENTI: MIRELE POATE SCOATE CU DINTII JARTEAUA DE PE PICIORUL MIRESEI, IAR TANARUL NEINSURAT CARE A PRINS JARTEAUA POATE FI RUGAT SA O URCE IN ACELASI FEL PE PICIORUL DOMNISOAREI CARE A PRINS BUCHETUL DE MIREASA. DACA ACEASTA CERINTA E INSOTITA DE INCURAJAREA LA MICROFON `CU CAT AJUNGE JARTEAUA MAI SUS, CU ATAT VOR FI MIRII MAI FERICITI!`, IMAGINATI-VA CE O SA IASA ...!

PE RAND NUNTASII SE RETRAG, DAR NU INAINTE A LE INMANA TINERILOR CASATORITI CADOURI DE CASA NOUA. AJUNSI ACASA (SAU LA CAMERA DE LA HOTEL), MIRELE TREBUIE SA TREACA PRAGUL CU SOTIA LUI PURTATA PE BRATE, PASIND ASTFEL IMPREUNA PENTRU PRIMA OARA IN CAMINUL CONJUGAL.

DESI PETRECEREA PARE A SE FI INCHEIAT, DUPA O SCURTA ODIHNA, NUNTASII CONTINUA SA PETREACA LA CASA MIRILOR CU CIORBA DE POTROACE. DUPA CATEVA ZILE PROASPETII CASATORITI PLEACA IN LUNA DE MIERE PENTRU A CELEBRA PRIMELE ZILE ALE CASNICIEI. ASTFEL SE INCHEIE ACEST EVENIMENT UNIC IN VIATA ORICARUI CUPLU. IN ULTIMII ANI, ROMANII AU DEMONSTRAT O TENDINTA PRONUNTATA DE A IMPORTA OBICEIURI AMERICANE SAU VEST-EUROPENE. ASTFEL, DIN CE IN CE MAI RASPANDITA ESTE TRADITIA CONFORM CAREIA MIREASA TREBUIE SA POARTE ASUPRA EI "CEVA VECHI, CEVA NOU, CEVA DE IMPRUMUT SI CEVA ALBASTRU". ALT OBICEI IMPORTAT ESTE CEL CONFORM CARUIA CAVALERII DE ONOARE SA FIE IMBRACATI IDENTIC (DE MULTE ORI CHIAR LA FEL CA MIRELE), IAR DOMNISOARELE DE ONOARE, DE ASEMENEA, SA POARTE ROCHII IDENTICE.

TOATE ACESTE TRADITII `IMPORTATE` DE PE ALTE MELEAGURI, LA FEL CA SI TOATE CELELALTE OBICEIURI LEGATE DE DESFASURAREA NUNTII POT FI SAU NU RESPECTATE, DUPA DORINTA MIRILOR. MULTE CUPLURI ALEG DIN MULTITUDINEA DE OBICEIURI DOAR PE ACELEA CARE LE FAC PLACERE. ESTE BINE TOTUSI, SA STITI IN MARE CARE SUNT RANDUIELILE TRADITIONALE, CHIAR DACA DECIDETI SA NU LE RESPECTATI INTRUTOTUL.

PE TOT PARCURSUL EVENIMENTULUI LA CARE PARTICIPA MEMBRII FORMATIEI SONOR VA VOR OFERI CONSILIERE IN TOT CEEA CE TINE DE DESFASURATORUL EVENIMENTULUI AVAND O EXPERIENTA BOGATA IN ACEST SENS. ANTRENUL MUZICAL CREAT DE NOI CUPRINDE O MULTITUDINE DE GENURI SI MOMENTE DAND O NOTA DISTINCTA EVENIMENTULUI, FACAND CA TOTI PARTICIPANTII SA SE SIMTA BINE, SA CANTE IMPREUNA CU NOI SI SA DANSEZE DE LA MIC...LA MARE, ASTFEL INCAT EVENIMENTUL SA DEVINA DE NEUITAT.

IN SPERANTA CA ACEST GHID VA VA AJUTA IN ELABORAREA PLANULUI DE DESFASURARE AL EVENIMENTULUI DVS. FORMATIA SONOR DIN PITESTI VA UREAZA DE PE ACUM CALDUROS “CASA DE PIATRA”  SI VA ASIGURA DE INTREGUL SPRIJIN.

PAGINA 1PAGINA 2PAGINA 3